concepten

songs for mary | singer-songwriters te gast in een klooster

Drie artiesten verblijven twee dagen in een klooster. Geinspireerd door gesprekken en hun tijd in de Mariakapel schrijven zij een nieuwe song. Vastgelegd op video en een concert. Met o.a. Spinvis, Tangarine, Aafke Romeijn en Tim Knol. Ontwikkelt en uitgevoerd als programmamaker van Dominicanenklooster Zwolle.

 

kaarsjes voor vrijheid | in een kerk reflecteren tijdens Bevrijdingsfestival  

Als programmamaker van het Dominicanenklooster in Zwolle heb ik het initatief genomen op verschillende nieuwe momenten de kerk open te stellen. Met Kaarsje voor vrijheid, op de aanlooproute naar het Bevrijdingsfestival kunnen festivalgangers  een kaarsje aan te steken voor de vrijheid.

 

museumnacht Enschede DMF | een museum vol jonge mensen

Een museum vol dansende jonge mensen. Dansend op de beats van dj's en het ritme van de oude weefgetouwen. Een kledingruilparty, een catwalk vol creaties van tweedehands textiel, tedtalks van textielpioniers en een feministische monoloog van de eerste vrouwelijke textielfabrikante. I.s.m. TextielFestival Twente, organiseerde ik als programmamaker van de MuseumFabriek de programmering van de museumnacht in De MuseumFabriek.

 

death cafe  | gesprekken over de dood (en leven) in de kroeg

Mede-initiatiefnemer met Gerko Tempelman van dit internationale concept in Nederland. Gesprekken over de dood in de kroeg, met een kop koffie of een biertje. Een gesprek over de dood is al gauw een gesprek over het leven. Concept uitgetest en uitgewerkt naar Nederland. Video van een Death Cafe in Groningen.

 

Walburg Tiel | ontwikkeling nieuw zingevend concept voor oude pastorie 

Onderzoek naar de haalbaarheid van een plek die inspireert voor zinzoekers. In de oude pastorie van de Dominicuskerk in Tiel. Samen met Rik Zweers ontwikkelden we samen met de parochie het concept Walburg. Een plek waar het fijn vertoeven, verwonderen en veranderen is. Net zoals de middeleeuwse pelgrim ooit naar dezelfde plek kwam in de hoop op voorspraak van St. Walburg ook een wonder mee te maken. Logo door Kameleonontwerp.

 

de man achter de ramen | boek en festival over een kunstenaarbroeder

Een expositie, festival en boek over de man, kunstenaar achter de glasinlood-ramen van het Dominicanenklooster in Zwolle. Een vergeten verhaal opnieuw verteld middels zijn werk en verhalen van mensen die hem meegemaakt hebben. Pater van Bergen leefde van 1883-1978, maakte twee wereldoorlogen mee, de opgang en teloorgang van het katholieke geloof en bleef een man met humor en fris van geest. Een festival met expositie, workshops en kunstenaars die live aan het werk waren. Daarna werkte ik verder aan een boek over Pater van Bergen.

 

 

plekken van bespiegeling | kunst op openbare 'heilige' plekken

Hoe kan kunst de aanwezige uitnodiging tot reflectie op openbare plekken versterken? Ik cureerde deze kunstroute door Bilthoven van stationshuiskamer, naar kapel en begraafplaats. Zelf maakte ik werk op het station over tijd. Voor het 100-jarige jubileum van de Woudkapel. Op de foto werk van Elsa Visser in de boekhandel.

 

de licht- & sprookjesfabriek | speelse museumeducatie

Kinderen laten spelen en proeven aan het fenomeen licht in De MuseumFabriek in Enschede. Met workshops, theatershows, sterrenkijken en maaksels. En de Sprookjesfabriek met een heuse sprookjesspeurtocht en knutselen met de neus van Pinokkio. Als programmamaker voor De MuseumFabriek.

 

blue church | ruimte maken voor depressie in een kerkgebouw

Als programmamaker van het Dominicanenklooster in Zwolle opende ik de deuren met Blue Monday. Met de Blue Church gaven we een plek om even stil te staan bij je eigen of de somberheid van een ander. Met een biechtstoel over depressie, stilte en muziek om in te verdrinken of weg te dromen. Een blauwe loper en een blauw verlichte kerk.

 

expositie SCHEP | tentoonstellen van mijn chr. geïnspireerd werk met anderen 

Samen met 5 theologen ontwikkelden we de expositie Schep. Met kunst, programma en rituelen. Een initiatief van De Dakloze Theologen. Lees hier meer over De Dakloze Theologen en klik hier voor mijn kunst die je er kon zien.

 

het gemeene festival | vernieuwd concept Geert Groote-dag in Deventer huiskamers

Voor het Geert Groote Huis in Deventer ontwikkelde ik samen met vrijwilligers een nieuw concept voor de Geert Groote Dag. Een huiskamerfestival naar de eenvoud van Geert Groote. We vierden wat we gemeen hebben in een tijd die focust op waarin we verschillen.

 

troostkaarsjes l een alternatief gemeenschapsritueel rondom de dood

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar wanneer alle overledenen worden herdacht heb ik met de Protestantse Gemeente Vaassen alle 1100 graven op de begraafplaats verlicht met een kaarsje. Als teken dat het licht sterker is dan het duister. Hemel en aarde kwamen even bij elkaar.

 

 

feest van de geest | kunst en klooster festival

Samen met anderen als projectleider een klooster-/kunstfestival georganiseerd. Met een expositie waarin hedendaagse kunstenaars reageerden op de inhoud van het klooster. Uitgevoerd als  programmamaker van het Dominicanenklooster in Zwolle.

 

 

Maria kapel Assel | circulaire kapel voor de toevallige voorbijganger

Een vloer met eendenpoep van een gesloopt hok. Voetstukken van een omgevallen boom, gebruikte jute zakken op de muur en vergeten bankjes terug in oude glorie. Twee beelden van Maria en Don Bosco uit een gesloten klooster. Ik ontwierp en maakt deze kapel in een oude koeienstal voor de toevallige voorbijganger. Geinspireerd op bij de duurzame missie van de Salesianen in Assel. Dagelijks te bezoeken.