blog

Bas Beeldbuis Beschouwing - Cornelia Parker | VOOR MAKERS

Dit keer bespreek ik een item van Kunstuur over een maker die mij inspireert namelijk Cornelia Parker. Cornelia Parker geboren op 14 juli 1956 is vooral bekend van haar installaties en sculpturen. Cornelia Parker weet als geen ander de tips toe te passen uit mijn blog ‘Jezelf in de weg zitten als maker’. Ze maakt werk wat eenvoudig oogt, verzamelt veel en durft te stelen.

Herbestemmen op een heilige afgrond | KERKGEBOUWEN

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zegt in het artikel ‘Help de kerk is nu een trampolineparadijs’ (01-01-20 NRC) dat “Kerkgebouwen ons als mensheid optillen.” Dat optillen wordt volgens mij vervolgens wat al te letterlijk opgevat als je een kerkgebouw volzet met trampolines. Een plek die door de meeste ouders eerder met de hel dan de hemel zal worden vergeleken.

De heterotopie van Foucault | KERKGEBOUWEN

In mijn vorige blog Herbestemmen op een heilige afgrond, sprak ik over het concept van de heterotopie als kansrijk handvat voor het herbestemmen van kerken zonder het heilig potentieel te verliezen. In deze blog licht ik nader toe wat een hetertopie is, een concept van de Franse filosoof Michel Foucault.

Herbestemmings-ongemak gesust met het verleden KERKGEBOUWEN

Er wordt met regelmaat gewezen op het multifunctionele gebruik van het kerkgebouw in de middeleeuwen en de Gouden Eeuw. Vaak komt dit op tafel wanneer er enig ongemak, weerstand gevoeld wordt over nieuwe activiteiten. Dit argument uit het verleden sust dan het ongemak en dat is jammer.